Vindbaar zijn in Google en Bing, hoe doe ik dat? We vertellen het je!

Een goede vindbaarheid via zoekmachines zoals Google is van onmiskenbaar belang bij het werven van klanten voor een product of dienst. Tegenwoordig is die vindbaarheid minder vanzelfsprekend dan voorheen en moet er nagedacht worden over gerichte marketing. Het aantal websites groeit exponentieel en daarmee is de competitie toegenomen, maar ook het zoekvolume, waar weer van geprofiteerd kan worden. Investeren in een goed bereik op internet is dus essentieel. Graag geven wij meer inzicht in hoe dit werkt, wat je zelf kunt doen en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Google en Bing zijn de twee grootste zoekmachines ter wereld. In Nederland verlopen – ten tijde van schrijven over 2016 – 89,95% van de zoekopdrachten via Google, Bing behandelt slechts 6,54% van de zoekopdrachten op desktopcomputers. Op mobiele apparaten is Google nog populairder: de zoekmachine behandelt maar liefst 98,41% van alle zoekopdrachten. Gezien de miljoenen zoekopdrachten die maandelijks plaatsvinden, is het enorm belangrijk om goed gevonden te worden, maar waar begin je?

Om beter gevonden te worden via Google en Bing kun je gebruik maken van twee brede methodes: SEO en SEA, respectievelijk Search Engine Optimisation en Seach Engine Advertising. Beide zorgen voor exposure in zoekmachines, maar werken geheel anders.

SEO, het begint en eindigt bij een meesterlijke website

Wanneer wij zoekmachine-optimalisatie (SEO) toepassen, zorgen wij ervoor dat jouw website in perfecte staat verkeert, de juiste landingspagina’s bevat, dat de websites van andere partijen – partners bijvoorbeeld – naar jouw website linken, en dat socialmedia-kanalen worden ingezet. Erg breed dus. De uiteindelijke vindbaarheid van jouw website hangt namelijk niet van één factor af, maar van honderden. Hierbij zijn sommige factoren belangrijker dan andere. Onze werkzaamheden leiden ertoe dat de belangrijkste factoren worden aangepakt en voor optimaal resultaat zorgen.

Enkele factoren: inhoud, techniek, socialmedia en link building

Wanneer ons gevraagd wordt wat het belangrijkste is bij het optimaliseren van de vindbaarheid, zeggen we altijd hetzelfde: de website. Al spelen er meer factoren mee dan de website alleen, is de website wel de eindbestemming van de zoekmachinegebruiker. De uiteindelijke conversie, het omzetten van een websitebezoeker tot klant, gebeurt op de website zelf. Daarom is de website het belangrijkste element in de ketting van SEO. Jouw website kan nog zo hoog in de zoekresultaten verschijnen, als de website zélf niet overtuigend genoeg is, levert dat niets op. We zorgen er daarom eerst voor dat een website voldoet aan de eisen van de bezoeker (in visueel en informatief opzicht, en de beleving ervan) en het te verwachten technische niveau. Vervolgens zorgen we ervoor dat social media juist zijn ingezet en ten slotte brengen we verbeteringen aan in de link building.

Wat zoekmachine-optimalisatie (SEO) oplevert

Samenvattend zou je om de volgende redenen voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) kunnen kiezen om de vindbaarheid en het bereik van jouw website te vergroten:

  • SEO is altijd in werking;
  • De centerpiece van jouw online activiteit – de website – staat er op z’n best bij;
  • Jouw website is op een organische manier vindbaar gedurende lange tijd, wat bij advertentiegebruik niet het geval is;
  • De zogenaamde click-through-rate is vrijwel altijd hoger dan bij advertentiegebruik.

Een nadeel aan SEO

SEO is een continu proces dat maandelijks een aantal werkzaamheden vereist. Daaronder vallen o.a. analyse van het websiteverkeer, het aanbrengen van wijzigingen, link-builden, het creëren van social media engagement, en het toevoegen of updaten van content. Dit houdt in dat er maandelijkse kosten aan SEO verbonden zijn, die hoog kunnen oplopen al naargelang de grootte en het soort website.

SEA, gericht en optimaal adverteren is de kunst

Naast vindbaarheid via zoekmachines, kan het creëren van naamsbekendheid of het adverteren van een product/actie tot de wensen behoren. Dan is SEA daarvoor een geschikte methode. Hierbij komt onder meer het advertentienetwerk van Google kijken. Google biedt een variatie aan advertenties aan die getoond worden in zoekresultaten en op websites die advertenties van Google tonen, het display network. Dit kan een enorm effectieve manier van marketeering zijn bij campagnes die gericht zijn op bezoekers met specifieke interesses, dat wil zeggen, bezoekers die naar specifieke zaken zoeken via de zoekmachine.

Waardevol mits het efficiënt wordt ingezet

SEA is een uiterst geschikte methode om zo snel mogelijk meer website-bezoekers aan te trekken. Het is een uitkomst voor wie op de korte termijn zo veel mogelijk resultaat wil boeken . SEA is zonder twijfel effectief, mits het op de juiste manier wordt ingezet. Er komt namelijk veel kijken bij het effectief inzetten van SEA. Het is een methode die veel onderhoud vraagt, omdat advertentiecampagnes steeds bijgesteld moeten worden om zo efficiënt mogelijk de doelgroep te bereiken. Om effectieve advertenties te ontwikkelen, is het noodzaak zo nauwkeurig mogelijk de doelgroep te bepalen. Verder is het creëren van een landingspagina van essentieel belang. Het is mooi als er op je advertentie geklikt wordt, maar vervolgens moet de bezoeker nog overtuigd worden jouw diensten/producten af te nemen.

Nadeel SEA

Het is aangetoond dat de uiteindelijke click through rate voor advertenties lager zijn dan de organische zoekresultaten die de zoekmachine levert. Internetgebruikers klikken nou eenmaal eerder op de zoekresultaten van een zoekmachine dan op de advertenties bovenaan. Daarom is het noodzakelijk dat advertenties zo vaak mogelijk op verschillende plekken weergegeven worden. Dat vergt dus ook extra aandacht.

Ons advies

Bedenk goed wat je doel is, wat je wilt bereiken. Met een toereikend budget kun je ver komen, maar je moet wel weten waar je precies voor wilt gaan. Ons gaat het erom de marketing zo effectief én efficiënt mogelijk op te zetten, zodat er een zo hoog mogelijk rendement behaald wordt. Onze aanpak is dus altijd afgestemd op de specifieke wensen van de klant. Wanneer wij SEO toepassen, zorgen we ervoor dat de website er optimaal bij staat. Dat wil zeggen dat de vormgeving en de content van de site klopt, er een optie is om je voor de nieuwsbrief aan te melden, er regelmatig een blog verschijnt, de site voorzien is van video’s en afbeeldingen, etc. Verder zorgen we er natuurlijk voor dat de website voor langere tijd goed vindbaar is in de organische zoekresultaten van Google en Bing. SEA is bij uitstek de manier om naamsbekendheid en resultaat binnen een kort tijdsbestek te realiseren. Voor een optimaal resultaat raden wij een combinatie van SEO en SEA aan.

Onze hulp inschakelen

Wij staan in voor een persoonlijke, klantgerichte aanpak. Wij geloven dat betrokkenheid en transparantie voorwaarden zijn voor een optimaal resultaat. Uiteindelijk gaat het ons erom de wensen van de klant waar te maken. Voor vragen en advies over zowel SEO als SEA zijn wij altijd bereikbaar. Neem dus gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, dan kunnen we nagaan wat we voor jou kunnen betekenen. Wij zijn telefonisch bereikbaar, maar je kunt ons natuurlijk ook altijd een mailtje sturen.

 

Door Michael Sluijmer op .
michael@sluijmermultimedia.com